Planetka Eros je nejblíže Zemi od roku 1975

Oblast kolem severního pólu planetky (433) Eros. Zdroj: Wikipedia.

Blízkozemní planetka (433) Eros objevená v roce 1898 se dnes, 31. ledna 2012 přibližuje k Zemi na 0,178 AU (26,7 miliónu kilometrů). Poslední velké přiblížení této planetky k Zemi nastalo v roce 1975, další se odehraje roku 2056. Eros je z blízkozemních planetek největší a při letošní opozici se Sluncem dosahuje jasnosti kolem 8 mag. Přiblížení na tak malou vzdálenost umožní zpřesnit znalost dráhy Erosu měřením jeho denní paralaxy, která bude mít hodnotu až 8″. Astrometrických měření se mohou zúčastnit i dostatečně vybavení astronomové-amatéři; ti mají možnost zapojit se do projektu Eros Parallax Project.

Planetka Eros se nyní nachází v souhvězdí Sextantu poblíž nebeského rovníku a pohybuje se směrem k jihu. Vyhledávací mapku najdete například na webu časopisu Sky and Telescope (z d e).

Blízkozemní planetky jsou zajímavou alternativou k letu na Mars a to především pro plánované pilotované lety. Nejvíce limitující faktory pro pilotovaný kosmický let jsou náročnost na palivo a doba trvání letu. Ačkoli se to nemusí zdát, kosmický let je velmi energeticky náročný a jeho uskutečnění je na samotné hranici technologické vyspělosti. Doba trvání letu je zase omezena škodlivým vlivem beztížného stavu a kosmického záření na člověka ve vesmíru. Oba faktory tak tlačí projektanty pilotovaných kosmických letů k tomu, aby si vybírali pokud možno blízké cíle. I Mars, který je k Zemi relativně blízko, je dosti vzdálený.

Zdroj:

MAJOR, Jason: Help Astronomers Measure the Solar System!, Universe Today, 30. 1. 2012
MAJOR, Jason: Asteroid To Make Closest Approach Since 1975, Universe Today, 30. 1. 2012
(433) Eros, Wikipedia

Další odkazy:

Eros Parallax Project

Články v češtině:

KUBALA, Petr: Slavná obří planetka Eros se přiblíží k Zemi a bude vidět v amatérských dalekohledech, Exoplanety.cz, 30. 1. 2012

Související články:

Proč vyslat člověka na blízkozemní asteroid, Planetary.cz, 11. 9. 2011

Comments are closed.