Obloha v březnu 2011

Přechod od středoevropského času k letnímu nastane v noci z 26. na 27. březen ve 2 h SEČ (3 h SELČ). Zdroj: Wikipedie.

V měsíci březnu se značně prodlužuje den a zkracuje noc. 1. března Slunce vychází v 6 h 36 min a zapadá v 17 h 34 min. Den trvá 10 h 58 min. Na konci měsíce, 31. března Slunce vychází 5 h 35 min (6 h 35 min SELČ) a zapadá v 18 h 18 min (19 h 18 min SELČ). Den trvá 12 h 43 min.

21. března v 0 h 21 min nastává jarní rovnodennost. Končí astronomická zima a začíná astronomické jaro.

Lidé však mnohem více pocítí jinou událost: ve 2 h v noci z 26. na 27. 3. se přechází ze středoevropského času (SEČ) na středoevropský letní čas (SELČ) a hodiny se posouvají ze 2 h na 3 h.

 

Měsíc

Na začátku března je Měsíc nízko na ranní obloze a 4. 3. ve 12 h 46 min nastává nov. Poté se Měsíc brzy objeví na večerní obloze jako dorůstající srpeček. V březnu je jedna z nejlepších příležitostí pozorovat Měsíc krátce po novu. Poté se Měsíc stane výrazným objektem večerní oblohy. 13. března v 0 h 45 min je Měsíc v první čtvrti. V té době také dosahuje nejvyšší deklinace. 19. března v 19 h 10 min nastává úplněk. V tento den ve 20 h je také Měsíc v perigeu, tj. bodě své dráhy, ve kterém je k Zemi nejblíže. Po úplňku se Měsíc přesouvá na ranní, a především na jižní oblohu. Jeho denní dráha a výška nad obzorem rychle klesají. 26. března ve 13 h 07 min SEČ nastává poslední čtvrť.

Planety

Planetu Merkur budeme moci pozorovat večerní po západu Slunce, a to zejména ve druhé polovině měsíce. Největší východní elongace dosahuje Merkur 23. března. Venuše se nachází nízko na ranní obloze jako Jitřenka v souhvězdí Kozoroha (během měsíce přechází do Vodnáře). Mars je nepozorovatelný. Jupiter je na začátku měsíce pozorovatelný nízko nad západním obzorem. Saturn v souhvězdí Panny je vidět na ranní obloze. Kulminuje po půlnoci, vychází pozdě večer. Koncem měsíce vychází Saturn nedlouho po západu Slunce (v opozici se Sluncem bude 4. dubna).

Planeta Uran je nepozorovatelná, protože 21. března nastává její konjunkce se Sluncem. Za nepozorovatelný můžeme označit i Neptun, který byl v konjunkci se Sluncem 17. února.

Zákryty hvězd planetkami

3. března v 18 h nastane zákryt hvězdy planetkou (325) Heidelberga, o kterém píšeme v samostatném článku. O zákrytech hvězd planetkami vás budeme vždy včas informovat.

Zdroj:

Astronomická ročenka 2011, vydává SÚH Hurbanovo.

Comments are closed.